Respektavståndet måste återskapas
Att det lönar sig att arbeta för sin pension är själva grunden för systemet. Pensionssystemets legitimitet behöver återupprättas, vilket i mångt och mycket är beroende av att pensionsnivåerna anses rimliga och att det finns ett respektavstånd.
Respektavstånd syftar på skillnaden i pension efter skatt för en person med ett långt arbetsliv jämfört med fullt grundskydd. Om respektavståndet är litet lönar det sig inte att ha arbetat för sin pension.
En medelpension efter 40-42 års arbete (allmän pension och tjänstepension) ger år 2023 ungefär samma pensionsinkomst på cirka 16 000 kronor efter skatt som fullt grundskydd, dvs. efter lite eller inget lönearbete alls under livet. Något är fundamentalt fel när löntagaren gjort allt rätt men en medelpension inte skiljer sig från grundskyddet.
Den fjärdedel löntagare med högst inkomster kan, tack vare tjänstepensionen, uppleva att pensionen påverkas av deras arbetsinsatser. Resterande tre fjärdedelar riskerar att få en pension som i liten grad speglar deras arbetsliv och inbetalda pensionsavgifter. När ett långt arbetsliv inte nödvändigtvis räcker för en god pension, är det ett underbetyg till ett system som ska bygga på arbete samt urholkar dess legitimitet.
Det är den inkomstrelaterade pensionen som blir för låg, inte grundskyddet som är för högt. Ett respektavstånd måste återskapas, det måste löna sig att ha arbetat. Med ett sådant kommer också en värdighet och livskvalitet tack vare en ekonomisk trygghet. Bara när ett långt arbetsliv ger en rimlig, rättvis och högre pension kan systemets legitimitet återskapas.
Novus mars 2020:
Vad tycker du är en rimlig skillnad i pension till fördel för den som arbetat heltid i 40 år jämfört med den som arbetat mindre, till exempel på grund av arbetslöshet under stora delar av livet?